Ce anvelope de iarna cumpar

Evolutia vremii din ultima perioada dar si prognozele deloc optimiste in ceea ce priveste starea vremii pentru urmatoarea perioada, dar si prevederile legale in domeniu, m-au indemnat astazi sa scriu ceva despre ce anvelope de iarna cumpar. Fie ca va achizitionati anvelope de iarna pentru autoturismul personal, ori sunteti o companie de transport marfa care isi „incalta” vehiculele pentru sezonul rece, se impun anumite reguli atunci cand urmeaza sa faceti aceasta operatiune. De la inceput fac precizarea ca anvelopele de iarna au o eficienta mai mare cu pana la 40% fata de cele all season, existand riscuri atunci cand ai un motor mai puternic sa fi pus in situatia deloc placuta de a experimenta situatii dificile in conditii de trafic ingreunat datorat conditiilor atmosferice existente iarna. Daca vorbim de sectorul de piata al anvelopelor noi, un studiu de piata a dat publicitatii recent o ierarhie a calitatii anvelopelor.

Conform cu studiul “Tire Brand Study” din 2014 al celor de la Tire Review, cele mai bune cinci brand-uri de anvelope sunt Michelin, Bridgestone, Firestone, Toyo si BFGoodrich. Dupa cum se poate observa si din tabelul alaturat, diferentele intre punctajelor brandurilor sunt destul de mici, fapt explicat prin concurenta acerba de pe piata care impinge producatori sa inoveze si sa fie atenti la calitate.

Ca tot am vorbit despre inovatie, brandul care sta cel mai bine din acest punct de vedere in perceptia consumatorilor este Michelin, urmat indeaproape de Bridgestone, Toyo, Firestone si Goodyear. De altfel, producatorul francez si-a pastrat locul obtinut in anul 2012 in cadrul aceluiasi studiu.

Din punctul de vedere al economiei de combustibil, pe primul loc se afla din nou Michelin, urmat de Bridgestone, Goodyear, Toyo si BFGoodrich. La acest capitol, Michelin a pierdut putin din avansul fata de concurentii sai, care se pare ca au sesizat faptul ca soferii sunt in cautare de anvelope cat mai eficiente. Astfel, daca in anul 2012, punctajul obtinut de Michelin la categoria “economie de combustibil” era cu circa 0.9 puncte mai mare decat cel al Bridgestone,rezultatele studiului din 2014 arata faptul ca cel din urma a mai recuperat din avans ajungand la doar 0.5 puncte sub Michelin. In acelasi timp, punctajul Michelin a crescut si el, fapt ce ne confirma preocuparea producatorilor de anvelope fata de crearea unor anvelope cat mai eficiente.

Cand vine vorba despre durabilitatea anvelopelor insa, Michelin nu se mai afla pe prima pozitie in topul consumatorilor, ci Bridgestone. Desigur, diferentele de punctaj sunt destul de mici, insa chiar si asa, este interesant faptul ca Michelin ocupa doar pozitia a 4-a, fiind intrecut si de Goodyear si Firestone. Astfel, daca esti un sofer care conduce mai mult decat media sau daca pur si simplu te interesaza mai mult durabilitatea, atunci probabil ca Bridgestone ar fi o solutie potrivita.